Design bog

Du kan selv vælge, hvordan din bog skal se ud. BoD tilbyder dig en bred vifte af designmuligheder, som du kan kombinere. Ud over selve teksten har designet af din bog også stor indflydelse på læseoplevelsen. For at gøre det lettere for dig at vælge det rigtige design til din bog, vil denne side give dig et overblik over de forskellige komponenter i en bog og deres funktionelle og æstetiske betydning.

Bogdesign med BoD

Hvordan designer man en bog?

Har du skrevet dit manuskript færdigt, og vil du så hurtigt som muligt have din bog i hånden? Næste trin er at overveje udformningen af din bog. Et vellykket bogdesign vil forbedre din titels muligheder for at vække interesse hos dine læsere. Der er to hovedaspekter, som du bør have for øje, ved designet af din bog: markedsføringen og læsbarheden.


1. Markedsføring

Omslagets design og funktioner er afgørende for en vellykket markedsføring af din bog. Omslaget er det første, der fanger potentielle læseres blik - både online og i den fysiske boghandel - og det skal se så professionelt ud som muligt og vække interesse. Bogen skal se indbydende ud og give et hint om indholdet til potentielle læsere. For at de skal fatte interesse for og købe din bog, skal de vide, hvad de kan forvente. Genren og emnet skal derfor være genkendeligt ved første øjekast.


2. Læsbarhed

Bogblokdesignet, dvs. designet af bogens indmad eller indhold, tjener primært formålet om læsbarhed. Det skal ikke kun formidle indholdet, men også understøtte læseflowet. Bogblokken bliver derfor relevant i det øjeblik, dine læsere åbner bogen eller åbner et uddrag online. Også her bliver professionalisme og - afhængigt af genren - designdetaljerne stadig vigtigere, også for selvudgivere.

BoD hjælper dig med at designe din bog! Med forskellige gratis værktøjer som easyCOVER i myBoD og professionelle services kan vi hjælpe dig med at designe din bog.


Bedste praksis for bogdesign

Design af omslag

Lad os først tage et kig på de bedste tips til omslagsdesign:

  1. Genrespecifikt design: Find ud af, hvad der får bogomslag i din genre til at skille sig ud ved at analysere omslag fra kendte forfattere, for eksempel: Hvilke skrifttyper og farver bruges normalt? Er der bestemte genstande eller motiver, der går igen? Hvordan formidles atmosfæren?
  2. Giv de vigtigste oplysninger: Titlen og undertitlen (hvis den findes) skal være på omslaget sammen med forfatterens navn. Tilføjelsen af en genrebeskrivelse er valgfri, da du ofte vil finde den på bøger, der tydeligt kan kategoriseres i en genre (f.eks. "roman" eller "psykologisk thriller").
  3. God læsbarhed: Læsbarheden kan forbedres ved at vælge den rigtige skrifttype, form og tekstfarve. Det er også vigtigt, at din bogtitel tiltrækker opmærksomhed ved første øjekast. Så sørg for, at skrifttypen ikke er for dominerende, for lille eller sart, eller at den er svær at skelne farvemæssigt fra baggrunden på omslaget.


Professionalisme

Når du selv skriver og udgiver din bog, har du frihed til selv at skabe dit bogomslag. Men hvis du ikke er så fortrolig med Photoshop eller lignende programmer, kan du overveje at overlade omslagsdesignet til en professionel. Professionalisme bliver også stadig vigtigere inden for selvudgivelse, og flotte omslag fremhæves ofte positivt af læserne i anmeldelser og på sociale medier. Men selv om du samarbejder med en grafisk designer, har du den fordel ved selvudgivelse, at du selv kan bestemme, hvordan dit omslag skal se ud.


Bogudstyr

Et andet vigtigt punkt er layoutet: Beslut først, om din bog skal være en hardcover eller en paperback - eller om du vil udgive den i begge versioner? Og også som e-bog? Hvilket format skal din trykte titel have?

Men layoutet er mere end det: Ud over omslagstypen vælger du også indbindingstype og format. Du har også frie hænder, når det gælder laminering - skal omslaget være mat eller blankt? Sidst, men ikke mindst, bestemmer du papirtypen. Både format og papirtype bør tage udgangspunkt i bogens genre: Til fag- og fagbøger bør du f.eks. vælge hvidt papir og et bredere format, så også tabeller og farveillustrationer kan komme til deres ret. Til skønlitteratur bør du derimod vælge cremehvidt papir og et samllere format - begge dele øger læsekomforten ved længere tekster.

Under alle omstændigheder har layoutet også indflydelse på den efterfølgende salgspris for din bog, da trykomkostningerne afhænger af antallet af sider, farvesider, indbinding og papirtype.


Indbindingstyper

  • Foto af en paperback-bog
    Hæftet bogDen klassiske paperback: handy, fleksibel og robust. Omslaget er lavet af 250 g karton og kan lamineres med en mat, blank eller struktureret præget finish.
  • Foto af en indbundet bog
    Indbundet, lige rygDe særligt elegante indbundne bøger fås med lige eller afrundet ryg og med eller uden smudsomslag.
  • Foto af en indbundet bog
    Indbundet, rund rygDe særligt elegante indbundne bøger fås med lige eller afrundet ryg og med eller uden smudsomslag.
  • Foto af en indbundet bog
    Indbundet med smudsomslagDe særligt elegante indbundne bøger fås med lige eller afrundet ryg og med eller uden smudsomslag.
  • Foto af et hæfte
    HæfteEn brochure med trådhæftning. Omslag af 200 g papir, kraftig hæftning, 4 til 48 sider.
  • Foto af et ringbind
    RingbindRingbindet: særligt praktisk til f.eks. kogebøger og videnskabelige titler. Omslag af 250 g karton, hvid tråd, op til 400 sider og mulighed for at vælge mellem mat, blank eller struktureret laminering.

Indbindingstyper

  • Foto af en paperback med perfekt indbinding
    Hæftet med perfekt indbindingRobust perfekt indbinding bruges til alle paperbacks og til indbundne bøger, hvor du ikke vælger trådindbinding.
  • Foto af en indbundet bog med perfekt indbinding
    Indbundet med perfekt indbindingRobust perfekt indbinding bruges til alle paperbacks og til indbundne bøger, hvor du ikke vælger trådindbinding.
  • Foto af en indbundet trådindbinding
    Indbundet trådindbindingHardcoverbøger kan ikke kun limes, men kan også forsynes med den særligt stabile trådindbinding af høj kvalitet på forespørgsel.
  • Foto af en hæfteindbinding til et hæfte
    Hæftet indbindingAlle hæfter er hæftet med to kraftige metalhæfteklammer.
  • Foto af en ringbinding
    RingindbindingSpiralbindingen er især velegnet til kogebøger og videnskabelige publikationer, da bøgerne forbliver åbne, når de åbnes.

Laminering

  • Foto af en mat laminering
    Mat lamineringDen matte laminering er ikke-reflekterende og er valgt til mange skønlitterære publikationer.
  • Foto af en blank laminering
    Glansfuld lamineringDen blanke laminering er tydeligt reflekterende og bruges oftere til fagbøger.
  • Foto af en tekstureret laminering
    Strukturelt præget lamineringDen strukturerede laminering er reflekterende og har et karakteristisk korn.

Oversigt over BoD-bogformater

Bogformater

Du kan vælge mellem ti formater. Formatet bestemmer bogens størrelse og bør vælges, så det passer til titlens emne eller størrelse.


Typer af papir

Du kan vælge mellem fire papirtyper til din bog.

  • Cremehvid, 90 g: Dette papir er det klassiske papir til romaner, poesi og lignende.
  • Hvid, 90 g: Dette papir er særligt velegnet til fagbøger.
  • 120 g mat: Dette matte papir bringer det bedste frem i fotos og grafik i kombination med tekst.
  • Fotobrilliant, hvid, 200 g: Dette blanke papir er det ideelle valg til præsentation af fotos.

Billede af et ordensbånd i en indbundet bog

Bogmærke

Indbundne bøger med rund ryg og smudsomslag er forsynet med et farvebånd, der matcher farven på Efalin-papiret. Laminerede indbundne bøger med rund ryg, men uden smudsomslag, er altid forsynet med et hvidt bogmærke. Indbundne bøger med lige ryg er ikke forsynet med bogmærke.

Foto af en åben bog med pandebånd

Kapitælbånd

Indbundne bøger har et kapitælbånd i sort og hvid, der lukker hullet mellem bogblokken og ryggen, og som tjener både til forstærkning af bogryggen og til pynt.

Foto af bøger med Efalin-papir

Efalin-papir

Efalin-papir bruges, hvis du vil producere en hardcover-bog med smudsomslag. Bogblokken på din titel lamineres med Efalin-papir, som fås i fem farver og kan trykkes i sort. Smudsomslaget påtager sig de æstetiske og beskrivende opgaver, som den normale laminering ellers ville opfylde.


Titelblade

Men der er et andet formelt aspekt ved at "designe en bog" - bogens titelblade. Uden det er din bog ikke komplet og ser i bedste fald uprofessionel ud. Forsiden omfatter titel, bagside (frontispice), titelblad og aftryk. Selvom titelbladet er inkluderet i pagineringen, er sidetallene ikke trykt der. Du bør vide følgende, når du opretter titelbladet:

Smudstitlen er den allerførste side, du ser, når du åbner en bog. Smudstitlens bagside er normalt en tom side. Herefter følger titelbladet, og du placerer kolofonen på bagsiden af titelbladet. Det er her, du skriver dit navn, navnet på forlaget og/eller redaktøren, trykkestedet samt ISBN.

I dag kan du som forfatter allerede selv gøre meget med programmer for at optimere dit bogdesign, men mange ting kan man ikke altid gøre selv - og her kommer BoD ind i billedet: Bogdesignet afhænger i høj grad af stilistiske faktorer som omslag og bogblok samt indholdsmæssige aspekter (se titelblad og tryk). Du kan henvende dig til os og få hjælp med begge dele!

De første fire sider af en bog kaldes titelblade og indeholder følgende sider, som vi anbefaler at strukturere som følger:

  • Smudstitel
  • Smudstitlens bagside (normalt en blank side)
  • Titelblad eller titelside
  • Kolofon

Bemærk venligst, at disse sider ikke er nummererede. Vi har opsummeret, hvordan du kan forberede teksten til din bog med Microsoft Word i en række blogartikler og en videovejledning.


Kolofon

Alle bøger, der udgives og dermed kommer i handlen, skal indholde en kolofon. Vi viser dig nedenfor, hvordan kolofonen sættes sammen, og hvilke oplysninger der er obligatoriske. Vi anbefaler, at kolofonen placeres på bogens fjerde side. Du kan finde flere værdifulde tips i vores blogartikel om kolofonen.


FSC®-mærke

Lad der være lidt plads øverst på den fjerde bogside, da FSC®-mærket automatisk bliver trykt der af BoD. Dette gælder også, hvis du ikke placerer kolofonen på side 4.


Tekst- og datamining

For at beskytte dine ophavsrettigheder og på baggrund af tekst- og datamining i forbindelse med udviklingen af chatbots med kunstig intelligens anbefaler vi, at du inkluderer følgende tekst i din kolofon: Den automatiserede analyse af værket med henblik på at opnå information især om mønstre, tendenser og sammenhænge ("tekst- og datamining") er forbudt.


Ophavsret/copyright

Her oplyses om udgivelsesår samt rettighedshaver(e) (dig selv, udgiveren o.a.), f.eks.: © 20XX Jens Jensen


Oplysning om forlag

Denne angivelse lyder som følger: "Forlag: BoD ∙ Books on Demand, Strandvejen 100, 2900 Hellerup, bod@bod.dk"


Oplysning om produktionssted

Denne angivelse lyder som følger: "Tryk: Libri Plureos GmbH, Friedensallee 273, 22763 Hamburg".

Ved e-bøger skal du dog i stedet skrive: "Fremstilling: BoD – Books on Demand, Norderstedt, Tyskland".


ISBN

Dette individuelle nummer vil blive meddelt dig i tilfælde af titler, der skal udgives under oprettelsen af bogen i myBoD.


Oprettelse af en trykfil

Når du opretter en trykfærdig manuskriptfil, er der et par ting, som du skal tage hensyn til, for at opnå det bedste resultat.

Word-skabeloner

Du kan bruge vores skabeloner til Microsoft Word (.zip download) til at formatere din bog.

Opsætning af siderne

Begynd med at fortælle dit tekstbehandlings- eller satsprogram hvordan du du håndterer bogsiderne. Indstil dit program, så de indre og ydre margener ændres i overensstemmelse hermed på lige og ulige sider. I Microsoft Word anvender du har menuen "Sideopsætning". Undgå de indstillinger der anlægger to sider på samme ark. Alle sider i dit manuskript skal være på enkelte ark for at kunne trykkes.

Blanke sider

Når du opretter et manuskript, skal de blanke sider sættes ind der hvor de skal være i bogen. Sådan sikrer du, at blanke sider, du har oprettet, bevares i bogen.

Sidetal

Når du indsætter sidetal, skal du huske, at venstre sider får lige og højre sider ulige numre. Hvis du ønsker, at sidetallene skal være på ydersiden af ​​alle sider i bogen, skal sidetallene til venstre (med lige tal) være til venstre. Med Microsoft Word kan du gøre dette ved at indstille under "Indsæt sidetal".


Design af bogblokken

De vigtigste trin til en vellykket bogsætning er

  • Bestem format: Beslut dig for et format til din bog, og juster sidestørrelsen i dit dokument i overensstemmelse hermed.
  • Opsætning af sider: Sidemargener, skrifttype og skriftstørrelse samt linjeafstand skal bestemmes, og du skal også indsætte grafik eller tabeller i din tekst.
  • Opsætning af titel: Du sætter din bogtitel på et titelbladet og opretter kolofonen. Læs mere om, hvad der ellers skal stå på titelsiderne, og hvad der skal stå i kolofonen nedenfor.
  • Tilpas layoutet: Professionelle layoutprogrammer skaber registernøjagtighed - dvs. at linjerne ligger nøjagtigt oven på hinanden, så de ikke skinner igennem til den modsatte side; side- og afsnitsskrift defineres også, og sidetal indsættes.
  • Finpudsning af typografi: Mikrotypografiske justeringer (f.eks. korrekte bindestreger og standardiserede omvendte kommaer, gammeldags tal, ligaturer, specialtegn osv.) og optisk knibning giver din tekst den sidste finish.

Skriftdesign er et vigtigt aspekt af bogblokdesign. Valget af skrifttype, også kendt som font, er vigtigt, fordi det har stor indflydelse på læsbarheden og dermed læseoplevelsen. Skrifttyper af høj kvalitet indeholder alle de nødvendige glyffer (dvs. alle tegn inklusive specialtegn) og passende dekorative elementer og er teknisk designet (f.eks. inden for optisk knibning) på en sådan måde, at der skabes ideel paginering og tekstflow. Et vellykket skriftdesign skal distrahere så lidt som muligt fra teksten. Serif-fonte på cremefarvet papir er særligt velegnede til længere romantekster. De sørger for, at øjet ikke bliver så hurtigt træt, når man læser.

I det store og hele forholder bogdesignet sig derfor til disse to områder:

  • Æstetik Læserens opmærksomhed tiltrækkes ved hjælp af en optisk appel, f.eks. ved brug af en iøjnefaldende skrifttype eller farve. Men her skal man ikke overdrive.
  • Håndværk Den tekniske kvalitet og den optimale udførelse af designet er et vigtigt grundlag for et professionelt resultat og vækker tillid hos læseren.

Vi hjælper dig

Vi tilbyder følgende tjenester og værktøjer til omslaget:

  • Standard design af omslag: Er du på udkig efter et smukt omslag, men ønsker at spare omkostninger og stadig have et stort udvalg? Med vores easyCOVER online editor kan du vælge mellem forskellige farver og eksempler på skabeloner, som du kan tilpasse med din egen tekst eller billeder!
  • Cover Design Plus: Hvis det er vigtigt for dig, at dit omslag er unikt og udelukkende bruges til din bog, hvorfor så ikke vælge dit eget skræddersyede omslag fra en række skabeloner af høj kvalitet? Vi tilbyder dig smukke omslag til din bog, som du også kan udvælge i myBoD.
  • Premium omslagsdesign: Med vores premium-service skaber vi to unikke omslagsversioner specielt til din bog. Du kommer med dine egne ideer og tanker - det unikke design til din bog!
  • Coverberegning: Bestem de passende filmål til dit eget omslagsdesign.
  • easyCOVER: En online-editor i myBoD, som giver dig mulighed for at lave dine egne layouts og bruge færdige designs.

Vi hjælper dig også med bogblokken:

  • Standard- og Plus-bogblokdesign: Her kan du vælge mellem en række unikke skabeloner, der giver din tekst et professionelt look og er særligt velegnede til skønlitterære værker og enkelt strukturerede fagtekster!
  • Premium bogblok-design: For at få indersiden af din bog til at se bedst og mest passende ud, tilbyder vores premium bogblokdesign dig et design, der er specielt skræddersyet til din trykte bog og e-bog.
  • Word-skabeloner: Download et sæt færdige layouts under Downloads.
  • Video tutorial: Se på YouTube, hvordan du kan lave din egen bogblok med Microsoft Word.

Billeder og grafik

Ikke alle historier fortælles udelukkende med bogstaver. Ofte er det billeder, grafik og farver, der får indholdet i værket til at komme til sin ret. Vi har samlet de vigtigste regler og tips til brug af grafik og farver.

BoD-logo på bogomslag

Vi anvender udelukkende BoD-logoet på bogomslag, som er skabt af BoD (f.eks. i forbindelse med vores Services). Derfor skal du ikke påsætte logoet på et omslag, som du eller din egen grafiker har udformet.

Billeder og grafik

Billeder og grafik er ikke noget problem i digitaltryk, når blot de har en tilstrækkelig kvalitet. Farve- og gråtonebilleder skal have en opløsning på mindst 300 dpi. Linjetegninger, der ikke indeholder grå værdier og gradueringer, kræver en opløsning på 1200 dpi. For papirforlæg (tryk eller gamle bøger) som bliver scannet opnås fremragende resultater for linietegninger såsom kobberpladergraveringer.

Farverum: RGB og CMYK

Digitale billeder genereres ofte ved hjælp af en scanner eller et digitalt kamera og er derfor normalt oprindeligt i RGB-farverummet. Vi anbefaler, at du lader dine billeder være i RGB-farverummet og ikke konverterer dem til CMYK. Vi konverterer kun din skabelon til CMYK-farverummet kort før udskrivning i henhold til de respektive maskinspecifikationer, hvilket sikrer en enhedsspecifik konvertering af dine data. Hvis dine billeder allerede er i CMYK-tilstand, skal du ikke konvertere dem tilbage til RGB-farverummet. I stedet bør du sikre, at dine CMYK-billeder er profileret.

Standard- og Premium-tryk

Hvis din bog indeholder farvesider, kan du vælge imellem Standard- og Premium-tryk. Standardtryk anbefales til bøger med eller uden farve, som man gerne vil producere så økonomisk som muligt. Premium-trykket anvendes altid til spiralbøger og hæfter eller, hvis du vælger 120 g mat eller 200 g fotobrillant papir. Hvis du lægger særligt vægt på kvaliteten af farvebillederne, kan du med fordel vælge Premium-tryk. Du træffer valget undervejs i dit bogprojekt i myBoD.

Gråtoner

Hvis du gør brug af grå flader, bør du vælge en gråtone med minimum 20 % sort andel (ikke lysere). Når du laver dit trykfærdige manuskript, fraråder vi så vidt muligt brugen af gråtoner. Grå toner er allerede rasteret i udskriften og forårsager derfor kvalitetstab, når de scannes. I forbindelse med diagrammer og lignende grafikker anbefaler vi gråtoner på minimum 20 %, for at kunne adskille de enkelte felter tilstrækkeligt.

Beskæring

Hvis du ønsker at placere billeder eller grafikker helt ud til kanten skal disse lægges ud over beskæringskanten. Beskæringen udgør en rand på 5 mm, som bliver skåret væk efter trykningen. På den måde sikres det at billeder og grafikker fremstår uden hvide kanter. En side med formatet 12 x 19 cm får med beskæring således dimensionerne 13 x 20 cm. Anbring ikke skæremærker i din trykfil.


PDF: Grafik og farvestyring


De 3 hyppigst stillede spørgsmål om bogdesign

Hvilke elementer skal man overveje, når man designer en bog?

Bogomslag, layout på titel og forfatternavn, skrifttyper, kapiteloverskrifter, sidelayout, sidetal og eventuelt illustrationer eller grafik er vigtige elementer i bogdesign.

Hvilken skrifttype egner sig bedst til bogdesign?

Serif-skrifttyper som Times New Roman eller Garamond er velegnede til længere tekstpassager, mens sans serif-skrifttyper som Arial eller Helvetica kan bruges til overskrifter. Valget af skrifttype skal matche bogens læsbarhed og stil.

Hvordan kan jeg gøre min bogs layout tiltalende?

Vær opmærksom på tekstafstand, linjelængde og -højde, brug afbalancerede marginer, skab et tydeligt hierarki med forskellige skriftstørrelser og -stile, tilføj afsnit, kapiteloverskrifter og sektionsinddelinger, og tilpas layoutet til bogens genre og stil.

BoD på InstagramBoD nyhedsbrev tilmeldingBoD på YouTubeBoD på Facebook