Udgiv bog om lokalhistorie

  • 10 trin til din lokalhistoriske bog
  • Udgiv din lokale krønike fra 699 kr.
  • Over 70.000 forfattere har allerede tillid til BoD
Foto af en notesbog på et skrivebord

Hvorfor skrive en bog om lokalhistorie?

Der er mange gode grunde til at skrive og udgive en bog om lokalhistorie. Måske brænder du for at nedskrive fortiden i din hjemby, måske vil du gerne udtrykke din kærlighed til det sted, du har valgt, i ord. Under alle omstændigheder hjælper du med at bevare regionens kulturarv ved at bringe en bog om dens lokalhistorie ud i verden.

Hvad en god bog om lokalhistorie faktisk kan gøre:

  • Den samler stedets eller regionens helt unikke traditioner og kulturelle skikke, som måske ellers ville gå tabt.
  • Den bringer for længst glemte historier og minder frem i lyset igen. Uden din bog ville de måske aldrig blive fortalt igen.
  • Den hjælper med at bevare stedets identitet. Hvis din bog registrerer skikke og kulturelt vigtige historier, kan alt dette leve videre - også i fremtidige generationer.

En bog om lokalhistorie kan også styrke fællesskabsfølelsen i regionen. Især i moderne tider, hvor folk er forbundet med hele verden via sociale medier, går det lokale sammenhold ofte tabt. Hvis din bog minder folk om lokale traditioner, deres helt egen historie og indbyggernes fællesskab, skaber det samhørighed.

Og selvfølgelig tjener en bog om lokalhistorie til at formidle viden: Hvis det gøres godt (se de 10 trin til din bog), kan værket være en værdifuld kilde til information for skoler, andre uddannelsesinstitutioner eller folk, der er interesserede i lokalhistorie. Gennem din bog kan de fordybe sig i stedets og regionens historie og på den måde opleve og forstå områdets historie og udvikling.

 

Hvordan kan en bog om lokalhistorie struktureres?

Du spørger dig selv: Hvordan kan en bog om lokalhistorie struktureres? Før du begynder at researche til din bog, bør du indsnævre emnet og beslutte, hvor fokus skal ligge: Det er muligt at skrive en landsbykrønike eller en bykrønike. Afhængigt af størrelsen kan man også fokusere på et enkelt kvarter - eller på hele regionen, hvis de forskellige byer er for små eller har en fælles historie. Det er vigtigt, at du har en klar idé om det område, du vil have din bog til at dække, så du ikke går i stå senere.

Det er selvfølgelig også muligt at fokusere på en familiekrønike (f.eks. hvis der er en familie, som har præget et sted i generationer). Denne type bog har nogle særlige kendetegn, som vi kommer ind på senere.

10 skridt til din lokalhistoriske bog

  1. Fordyb dig i emnet:
    En god lokalhistorisk bog begynder med grundig research. Tag dig tid til at dykke dybt ned i historien med alle dens detaljer. Selv om du ikke ender med at medtage hver eneste kilde, er det en god idé at starte med at indsamle så meget materiale som muligt. Især personlige anekdoter, som måske ikke virker særligt relevante ved første øjekast, er med til at gøre dit arbejde personligt og underholdende. Gode steder at starte din research er biblioteker, lokalarkiver, lokale foreninger eller lokale beboere, som har meget at fortælle.

  2. Udvælg temaer:
    Når du har et overblik, kan du beslutte, hvilke emner din lokalhistoriske bog skal dække. Vil du kaste lys over byens grundlæggelse, eller vil du hellere skildre lokale skikke? Vil du portrættere vigtige personligheder eller gå i dybden med arkitektoniske træk? Beslut dig for, hvad du vil have med i din bog - og hvor du vil sætte grænsen for indholdet.

  3. Skab en struktur:
    Nu er det tid til en første strukturering af indholdet. Arbejdet vil give din idé en konkret form og give dig et grundlag for at arbejde dig igennem de enkelte aspekter og skrive de tilhørende tekster. Beslut dig for, om du vil gå kronologisk til værks, når du organiserer den lokalhistoriske bog, eller om du vil ordne indholdet efter emne.

  4. Gennemfør interviews:
    På baggrund af din research i trin 1 kan du identificere interessante personer, som du vil interviewe til din lokalhistoriske bog. At lade folk komme til orde i din bog vil gøre arbejdet mere levende og autentisk. Få tilladelse til at offentliggøre interviewet (og helst et billede af personen).

  5. Indhent billeder:
    En lokalhistorisk bog lever (også) af visuelle indtryk. Derfor er det vigtigt, at du skaffer billedmateriale. Det kan være fotos fra fortiden - ældre beboere vil helt sikkert kunne hjælpe. Det kan også være, at du kan finde gamle lokale kort eller for længst glemte illustrationer. Læg lidt arbejde i søgningen, det vil være det værd.

  6. Skriveproces:
    Du har indsamlet nok materiale til din lokalhistoriske bog, nu er det tid til at begynde at skrive. Her skal du udvikle en god struktur og sørge for, at de enkelte kapitler bygger videre på hinanden, og at du undgår at gentage indhold. En konsekvent og tiltalende sproglig stil er også afgørende.

  7. Tjek dine kilder:
    Før du sender dit manuskript til de første læsere eller til redaktøren, bør du planlægge tid til et kildetjek. Især i en historisk fortælling eller krønike er det vigtigt, at fakta er korrekte. Så tjek omhyggeligt alle datoer, og sørg for, at alle navne er stavet korrekt. Du kan også hyre hjælp til dette, som kan komme med et upartisk blik.

  8. Invester i korrekturlæsning og redigering:
    Når du er sikker på, at alt er korrekt i forhold til indholdet, er din lokalhistoriske bog klar til at blive korrekturlæst og redigeret. Det sikrer høj kvalitet og sørger for, at du sender et virkelig professionelt værk på markedet. Du kan stole på vores gennemprøvede BoD-korrekturlæsning og -redigering.

  9. Udgiv din bog:
    Tiden er kommet: din bog er udgivet. Du kan vælge, hvilken udgivelsesmulighed du ønsker i vores produktoversigt. Vi går mere i detaljer med de forskellige muligheder i næste afsnit.

  10. Markedsfør din bog:
    Din bog er udgivet, nu skal den læses. Brug alle de distributionskanaler, du kan komme i tanke om, til at markedsføre din bog. Især for en bog om lokalhistorie er det værd at kontakte de lokale medier og henvende sig personligt til alle lokale salgssteder. Men de sociale medier kan også være en god markedsføringskanal.

Start nu


"Da jeg fik idéen til mine to fotobøger, var det først og fremmest for at videreformidle min store kærlighed til naturområdet Hammer Bakker, nord for Aalborg. Når samtaler faldt på området, var det typisk de samme 10-15 lokationer, der blev talt om – og derfor satte jeg mig for, at udforske alle de områder, som var ukendte for den brede offentlighed. Mig selv inklusive.

Som tidligere grafiker, var det vigtigt for mig at have fuld kontrol over såvel tekst som layout, derfor valgte jeg at udgive bøgerne selv. Denne frihed tilbød BoD – og tilmed kyndig vejledning undervejs, så jeg følte mig i trygge hænder, fra første bogstav til sidste punktum."

Jan Holdgaard Dissing

Forfatter til "Hammer Bakker ALMANAK"

BoD Boghandel

Bøger af BoD-forfattere

Hvordan udgiver man en bog om lokalhistorie?

Hvis du beslutter dig for at udgive med BoD, er processen meget enkel: Du vælger det rigtige produkt og de tjenester, du ønsker - vi tager os af resten. Disse tre trin vil føre dig til den færdige bog:

1. Design din lokale krønike:

  • Vælg omslagstype og format
  • Design et tiltalende bogomslag
  • Vælg papirtype
  • Design titelbladene (omslagstitel, smudstitel, titelblad, kolofon)
  • Design af bogens manuskript
  • Integrer billeder og grafikker

2. Udgiv den lokale krønike

  • Opret og tjek din printfil
  • Bestem din salgspris og honoraret for din bog
  • Vi registrerer din bog i alle boghandlere og online boghandlere

3. Markedsfør din lokale fortælling

  • Sæt mål for markedsføringen
  • Udarbejd en plan baseret på markedsføringsmålene (se ovenfor for muligheder)
  • Undersøg, om markedsføring af din bog med udbydere af markedsføringstjenester er en passende mulighed

Hvis du gerne vil have hjælp til denne proces eller de enkelte trin, skal du vælge det relevante BoD-produkt: Fra selfservice, hvor vi kun tager os af udgivelsen, til Publish Premium, som inkluderer støtte til boglayout, er udvalget stort. Få mere at vide om vores tjenester her.

Start nu

Familiekrønike: Hvor er de særlige funktioner?

Måske vil du også gerne skrive en bog om en (eller din) familie. Det kan også være værdifuldt og bevare værdifulde minder - det er ofte også en måde at forstå sin egen familiehistorie på og komme overens med den.

Hvis du vil skrive en familiekrønike, kan du også bruge de ti trin, der er nævnt ovenfor, som en guide og tilpasse dem derefter. Hvor meget materiale man kan få fat i, og hvor bredt udvalget af emner er, afhænger af den pågældende familie: Har de boet det samme sted i generationer, måske haft indflydelse på begivenheder der, er der en traditionel familievirksomhed? Hvis det er tilfældet, vil fokus være anderledes end i en mindre familie, hvor relationer sandsynligvis vil være i centrum.

Der gælder det samme for en familiekrønike som for en lokalhistorisk bog: Saml nok information, tal med folk, indsaml autentiske billeder og skriv fængslende tekster - så får du en god bog, der er værd at læse.

FAQ

Ofte stillede spørgsmål

BoD på InstagramBoD nyhedsbrev tilmeldingBoD på YouTubeBoD på Facebook